KÁVA alebo #kniznica_z_kalendara napovie, že 1. október je Medzinárodný deň kávy

Všetci ju poznajú, možno aj pijú, ale viete odkiaľ káva pochádza? Za históriou voňavej pochúťky sa treba vybrať až do ďalekej Afriky, kde vzniklo aj slovo káva z etiópskeho „kaffa“.  A hoci prvá kaviareň vznikla v Benátkach už v 17. storočí, život bez kávy si Európania nevedeli predstaviť až o dvesto rokov neskôr.

Bez kávy ani nepísali

Ak aj náhodou nepatríte do klubu kávičkárov a viac Vám vonia čaj, vedzte, že mnohé skvosty literatúry by bez čierneho moku hádam ani nevznikli. Priam závislý na káve bol pri písaní Honoré de Balzac, autor Ľudskej komédie a ďalších románov, ktoré poznáte ešte zo školských lavíc. Vypil viac ako 30 šálok denne a písať s kávou začínal od polnoci. Jeho zvyky určite neboli návodom na zdravý životný štýl, prosíme doma neskúšať!

Šálkou dobrej silnej kávy však nepohrdli ani Karel Čapek, Ján Smrek, či Ján Poničan, ktorí si na ňu odskočili do obľúbených kaviarní.

Káva ako umenie a veda

Z pera Agnés Martin-Lugand pochádza viacero románov o káve. Čítali ste napríklad Šťastní ľudia čítajú a pijú kávu? Alebo Vám ulahodí séria Kaviarnička pod citrónovníkom od Cathy Bramley. Slovenská spisovateľka Ivana Havranová Vám prezradí Kaviarenské tajomstvá. Návod, ako si pripraviť  tú najlepšiu kávu zasa nájdete v Manuáli pro milovníka kávy od Jessicy Eastovej a Andreasa Willhoffa.

Viac zaujímavých diel o káve nájdete v našom Online katalógu, stačí si pripraviť dobrú kávu a začítať sa.