Už je čas, kedy nám vietor prináša farebné pozdravy prichádzajúcej jesene a slniečko už len na chvíľu nakúka spoza mrakov. Zároveň, je to aj čas, kedy v záhrade zbierate sladučké plody ovocných stromov a možno sa s deťmi vyberiete hľadať gaštany, šišky a listy na tvorivú výtvarnú výchovu, ale prosíme, nezabudnite sa dobre obliecť a hneď po návrate si dajte šálku teplého čaju s MEDom. Veď už staré mamy vedeli, že med je výborným pomocníkom pri prechladnutí, nádche. A kvôli chorobe zmeškať veľa zaujímavého sa veru neoplatí. Na podujatiach eMK-y pre malých aj veľkých si teda pripomenieme, že najlepší spôsob ako sa pripraviť na boj s vírusmi a chorobami, je zdravo žiť a cvičiť telo aj myseľ. Preto nech sa páči, #CITAJTE_si_s_nami

V zdravom tele, zdravý duch – v Žiline neplatí nič iné

Ako zdravo žiť sa snažíme pripomínať malým aj veľkým, ale tým najmenším aj rozprávkovo. S malou hrdinkou rozprávkového príbehu – húseničkou, ktorá neustále a rada papá – niekedy veru aj všetko od radu si #medzi_riadkami múdrych kníh aj ku starým mamám zájdeme po radu. Nenásytná húsenička (E. Carle) preto malým aj väčším rozpovie, čo papať a čo nie, ak nechceme zažiť veľké bruška bolenie. Čo je zdravé, aby sme rástli a mohli behať, skákať alebo lietať ako motýle. Čo môžeme iba občas a čo  len za odmenu, keď sú naozaj výnimočné chvíle, hoci častejšie by nám maškrty boli milé. Hravo sa tak naučíme, ako papať vždy zdravo. Príďte na Námestie A. Hlinku v Žiline počas Dňa zdravia 2022 – 22. septembra 2022 (štvrtok) a dozviete sa veľa o knihách o zdravom životnom štýle, ktoré nájdete aj v našej knižnici.

  • Malí čitatelia si vyskúšajú roztriediť potraviny a vytvoriť zdravý jedálniček. Len tak mimochodom sa pri rozprávke naučia počítať alebo si zopakujú malé počty.
  • Pre väčších máme básničku o čistení zúbkov po maškrtení a povieme si aj, kto je rekordérom v počte zubov! Prezradíme len, že myslieť si, že je to krokodíl s dlhou papuľou, bolo by chybou!

Chybou ale nebude, ak nás prídete pozrieť a možno sa aj začítať do knižiek o zdraví. Povieme Vám, ako sa môžete stať naším čitateľom a koľko zaujímavých kníh pre Vás máme. Tešíme sa na Vás.

"2022-09-22_den_zdravia_2022" "2022-09-25_Ahoj_leto_vitaj_jesen_Strazov"

Sladká dobrota, za ktorou je veľká robota

Koľko toho musí nalietať malá včielka, aby sme si mohli dať lyžičku medu na chlieb alebo osladiť ním šálku teplého čaju? Veľa a preto pracuje na výrobe medu celý úľ. V tanci sa hmýri, zvŕta, včielok celá rota. Niektoré kŕmia a starajú sa o včielky malé, iné pracujú v úli neustále. Ďalšie lietajú sem a tam a zbierajú peľ, nektár aj rosu, preto žiadnu včielku doma nenájdete bosú. Všetky spolu robia veľkú robotu, aby vyrobili pre seba aj pre nás sladkú zdravú dobrotu. O práci malých tvorov usilovných máme krásne príbehy a veľa zaujímavého sa píše v nich. Jeden nám povie včielka MEDuška, ktorá pošepká deťom rozprávku do uška v Strážove 25. septembra 2022 (nedeľa) o 15:00. Spolu sa pozrieme aj na to:

  • Kde bývajú tieto usilovné malé tvory – postavia si dom sami alebo im môžeme pomôcť aj my?
  • Ako sa volá samček včielky a prečo nelietajú von z úľa včielky všetky?
  • Ktorá je najväčšia zo všetkých včielok? A prečo je vlastne úľ taký úspešný a pracovitý celok?
  • Pre koho včely vyrábajú med? A je zdravé, ak nespapáme ho všetok hneď?
  • Do akých jedál pridávali med staré mamy a na aké dobroty z medu zabudli sme už možno aj my?
  • Ako sa cifrovali medovníky si s pastelkami vyskúšame a krásnu ozdobu s receptom možno venujeme otcovi, mame, pretože čítaním sa všetci zabávame.

To, že každá včielka je pracovitá a za prácou vyletí, len čo svitá, vedia všetky usilovné deti, pretože poobede nie z kvietka na kvietok, ale do žiackych knižiek malých šikovných prvákov a prváčok, ktorí sa čítať a písať učia, včielka letí. U nás malí aj väčší čitatelia zistia, že #citanie_je_HRAcka a krásnych knižiek s rozprávkami, príbehmi a zaujímavosťami aj o včielkach pre nich máme plný úľ (knižnicu).

Prileťte sa s nimi pozrieť a začítať. Tešíme sa na Vás.