eMKa je medzi slovenskými knižnicami síce nová, ale témou ich Týždňa „žije“ už od počiatku

Mestská knižnica Žilina, Vaša eMKa, sa ako novovzniknutá knižnica v roku 2022 prvýkrát zapája do Týždňa slovenských knižníc (TSK), ktorý prebieha od 28. februára 2022 do  6. marca 2022. Témou tohto ročníka sú EKO knižnice. Knižnice zapojené do TSK výberom ústrednej témy reagujú na vývoj v spoločnosti a poukazujú na potrebu ochrany životného prostredia. Snaha o udržateľný spôsob života, ekologické a ekonomické hospodárne pôsobenie vo verejnom priestore a výchova k nemu, by však nemala byť naším cieľom len počas TSK, ale každodennou realitou. Sme hrdí na to, že eMKa je od svojho samotného vzniku EKO a snaží sa o racionálne využívanie svojich zdrojov. Nie všetko, čo je staré a opotrebované, nie je ďalej použiteľné. Dať veciam a knihám druhú šancu sa stalo mottom eMKy od prvých dní jej činnosti, veď tiež nevznikla na zelenej lúke. Potešíte nás, keď sa na vlastné oči prídete presvedčiť, akú cestu už od 7. júla 2021 eMKa prešla. Pridajte sa k nám na tejto ceste a staňte sa naším čitateľom!

"Tyzden_slovenskych_kniznic_2022"Sme radi, že pandemická situácia konečne umožňuje, aby eMKa otvorila svoje dvere aj podujatiam, ktoré nám aj Vám v minulom roku tak chýbali. A preto sme počas TSK pripravili viaceré výchovno-vzdelávacie podujatia pre žiakov materských a základných škôl, ktorými si pripomenieme, že aj maličkosti sú dôležité, keď ide o to, v akom svete žijeme. Environmentálne témy teda neobídeme a pretože v eMKe #knizky_lubim-e, deti pozveme do EKOsveta literatúry. Bude to také #ucenie_bez_pouciek ale dobrým príkladom. Ukážeme si knižky nové, vytlačené na recyklovanom papieri, ale aj tie, ktoré si pamätajú ešte naši starí rodičia a povieme si, že knižky sa veru neničia, pretože knižnice jednoducho vždy boli, sú a budú EKO. Ak sa totiž ku knižke správame pekne, ona tiež vydrží dlho pekná a siahnu po nej aj mnohí ďalší čitatelia. Tak sa ľahko môže stať, že keď tatino odporučí dobrú mayovku, bude to presne tá, čo čítal ako mladý od prvej kapitoly po poslednú bodku v škole cez veľkú prestávku alebo mama zasa očkom hodí na nejaký román, čo ani po rokoch nevyšiel z módy. Čítanie v knižnici je teda EKO a my vieme, aj to, že #citanie_je_IN.

"TSK_2022_tema_ekoknizniceprevstekych"

Pre malých aj veľkých u nás #citanie_je_HRAcka a preto v utorok až štvrtok čaká na Vás v eMKe Literárna pátračka. Vyhlasujeme pátranie po knihách, na ktoré mnohí násť- a aj trošku  viac-roční spievajú ódy, ale či správne vylúštite všetky kódy, to je otázka! Aby ste sa nebáli, že sa pri pátraní stratíte #medzi_riadkami, vezmite so sebou na výpravu #medzi_regalmi za tým, #co_citat aj ďalších literárnych dobrodruhov a ako tím nájdite poklad, v knihách ukrytý. Veď aj Danka a Janka boli dve bodky, Maťko bez Kubka by ani krpec z koliby nevytiahol a všetci vieme, kto vždy pomáhal slávnemu detektívovi z Baker Street… Proste vo dvoch sa to lepšie ťahá… tak prečo „nedotiahnuť“ do knižnice aj kamaráta?

"2022_Literarna_patracka"

Tešíme sa, že podujatia na rôzne témy budeme pre malých aj veľkých pripravovať i po skončení TSK a že o nás ešte budete počuť. V piatok 4. marca 2022 o 15.30 hod ale „bude eMKu na Vlčincoch POČUŤ“ naozaj. Verejnou prezentáciou úryvku z diela by sme chceli podporiť čítanie a spropagovať činnosť knižnice medzi obyvateľmi mesta. Aký úryvok sme vybrali? Nechajte sa prekvapiť a príďte si ho vypočuť! Tešíme sa na Vás!

Váš eMKa tím