Na Nový rok si zvyčajne dávame predsavzatia, ktoré sa počas roka snažíme splniť. V knižnici by to mohol byť napríklad počet požičaných, prečítaných kníh alebo podujatí. My sme sa však rozhodli, že cieľom nie je kvantita, ale kvalita. Nie nadarmo sa Vás pri vracaní výpožičky pýtame, ako sa Vám páčila kniha. Chceme Vás spoznať, pretože knižnicu tvoria aj jej čitatelia, pre ktorých vyberáme knihy. A je načase, aby aj oni spoznali knižnicu.
Prečítate aspoň 1 knihu z každého rožku knižnice, nazriete s nami aj do poslednej police?
"pf_2022"
Nedávame Vám termín, ale #medzi_riadkami odporúčame rok 2022, na ten ďalší určite vymyslíme niečo nové. A aby to bolo trochu #mimo_cas_a_priestor, vrátime sa spolu k peru a papieru, do čias, kedy sme myšlienky o prečítanej knihe museli vedieť sformulovať inak ako cez skratky Crtl+C a V. Možno to bude inšpirovať aj mladšie ročníky.
Váš názor nás zaujíma a tak si ho radi prečítame v Čitateľskom ročníku (pdf na stiahnutie TU). Nájdete v ňom žánrový semafor pre krásnu literatúru aj rozdelenie oddelení v Mestskej knižnici Žilina. Už sa u nás nestratíte a možno nové obľúbené knihy objavíte, pretože abeceda motivuje čitateľov vybočiť zo zabehnutého čitateľského chodníka #medzi_regalmi, objaviť aj nového autora alebo žáner, ktorý by predtým jednoducho obišli na ceste k „svojmu“ regálu. Každý žáner alebo tematickú kategóriu opíše aj #hashtag alebo zo sociálnej siete výraz, ktorý ukáže, čo v zbierke kníh očakávať máte, básnickým prívlastkom alebo bez príkras v jednoduchom slovnom zvrate. Za ním nájdete miesto na zapísanie názvu a autora prečítaného diela, lebo nájsť údaje spätne je niekedy veda celá. Pár slovami zhrnúť či rozpísať sa, prečo danú knihu čítať alebo aj nečítať, na to Vám priestor tiež chceme dať. Tie najlepšie komentáre anonymne zverejníme a stanú sa súčasťou nášho online katalógu, aby nápomocné boli „čitateľ – kniha“ dialógu. Lebo, keď tento sa podarí, čitateľ aj knihovník, majú úsmev na tvári.
Prečítate aspoň 1 knihu z každého rožku knižnice, nazriete s nami aj do poslednej police? #citatelsky_rocnik si môžete stiahnuť a vytlačiť doma (pdf na stiahnutie TU), alebo zobrať v knižnici, keď si prídete po knižky.  
Ak by ste si nevedeli vybrať, #co_citat z daného žánru alebo oddelenia, pomôžu práve #hashtagy a s nimi naše odporúčania. Nájdete nás na 6 pobočkách aj na Facebooku. Tešíme sa na Vaše názory.
Spolu sa spoznáme – knižnica čitateľov a čitatelia knižnicu. Tak do čítania priatelia!