#citanie_je_HRAcka a zábava, pri ktorej sa možno aj veľa naučiť. Navštívte nás aj s Vašou triedou a zistíte, že vďaka literatúre sa ľahšie naučíte aj a iné predmety. Máme veľa kvalitnej a zaujímavej náučnej literatúry, pri ktorej sa učíte ani neviete ako. Je to hotové #ucenie_bez_pouciek pre malých aj veľkých.

"MKZilina_podujatia_ZS_1stupen_Ponukovy_list"

"podujatie_2022-01-21_Voda_Prvouka_v_kniznici_1" "podujatie_2022-01-21_Voda_Prvouka_v_kniznici_2"

"podujatie_2022-01-21_Voda_Prvouka_v_kniznici_3"

Väčší u nás zistia, že #literatura_nenudi a prídu na chuť aj predmetom, po ktorých ste možno v literatúre a knižnici zatiaľ nesiahli:

    • dejepisu – ako sa u nás žilo pred 200 rokmi a prečo Slováci chodili po svete ako drotári alebo stavbári, aká bola 1. alebo 2. svetová vojna na slovenskej dedine (J. BlažkováTraja nebojsovia a …), udalosti z histórie už nebudú také vzdialené a Vy sa stanete súčasťou príbehu …
    • biológii – vďaka knihe ľahko zistíte ako sa volá strom zo školskej záhrady, čo vidí mucha, počuje pes alebo ako si udržať v tele zdravého ducha, aby neuróny v mozgu pracovali ako majú. Je teda veľmi zdraviu prospešné, keď deti čítajú.
    • matematika – môže aj zle vypočítaný príklad zmeniť dej príbehu? Môže, skúška správnosti prezradí, čo by stalo keby alebo ako zistiť koľkokrát by sme otočili zemeguľu, ak by sme príbehy Harryho Pottera alebo román Vojna a mier prepísali do 1 riadku?
    • fyzike – odkiaľ sa berie elektrina, šťava bez ktorej nejde smartfón, ani počítač, alebo pri ktorej sa večer číta lepšie ako pri petrolejke? Kvapaliny, plyny, pevné látky, na žiadne skupenstvo po prečítaní kníh z náučky nebudete krátki.
    • chémii – čo sa stane, ak zmiešame prášok do pečiva a Coca Colu? Krásny projekt na hodinu chémie a ukážka exotermickej reakcie pri sopečnej činnosti. Aj keď sopku nemáme, veď tie naše vyhasli už dosť dávno (kukni dielo od A. Sládkoviča po obyvateľovi mesta na strednom Slovensku nazvané), predsa si ju môžeme urobiť podľa návodu z knižky.
  • či geografii – kdeže stoja tie vysoké divé sopky u nás alebo prstom v knihe poďme do sveta, veď okolo sveta možno prejsť za 80 dní (to, čo Jules Verne popísal už v roku 1873 teda v 19. storočí overili v praxi 2 Slováci v 21. storočí). 
  • cudzie jazyky – angličtina, čeština, francúzština, nemčina, poľština, ruština, španielčina ale aj latinčina alebo esperanto. Príďte sa začítať do diel v origináli a nebojte sa, aj slovníky sa nájdu.
  • a samozrejme literatúra slovenská i svetová – nebojte sa, u nás v abecede nájdete diela S. Alexejevič až po H. Zelinovú.