Slovo, ktoré znie cudzo, ale nám v knižnici rozhodne nie je cudzie.
Výraz prevzatý z latinčiny desidó (desidare) totiž v preklade znamená túžiť.

Po čom v knižnici túžime?

No predsa po knižkách, ktoré by sme Vám mohli požičať. Že je to ako nosiť drevo do lesa? Niekedy áno, ale môže sa stať, že nie práve pozorný čitateľ (takých hádam nemáme) knihu stratí,  obleje alebo poškodí tak, že už ju nemožno čítať. Ak sa kniha ešte dá kúpiť, je o problém menej, pretože knihu nahradí novou a zaplatí pokutu (pre zaujímavosť uvádzame Cenník poplatkov), ale čo, ak je kniha staršieho dáta a už nie je v predaji? Vtedy aj v knižnici „túžime“ po knihe, pretože určite ide o nejaký zaujímavý kúsok.
Tak po čom v Mestskej knižnici Žilina (Vašej Emke) túžime?
1. Pohľadnice alebo fotografie zo Žiliny a okolia z 20. storočia
Pomôžte nám ukázať mladšej generácii, ako kedysi vyzeralo ich mesto a že pozdravy sa „neťukali“ do telefónov, ale písali sa pekne ručne. Ak máte pohľadnice, fotografie mesta Žilina, ktoré nepotrebujete, prosíme, prineste ich na ktorúkoľvek z našich pobočiek a pomôžete nám pripravovať zaujímavé projekty regionálnej výchovy pre žiakov a študentov.
2. Knihy z edície STOPY
Aby sa aj nová generácia čitateľov mohla s nami vydať #po_stopach_stop, chceli by sme skompletizovať známu edíciu. Pretože niektoré z diel vydaných v tejto edícii naozaj zanechali v čitateľoch stopu a do knižnice sa vracali „prečítané“ zo všetkých strán, jej torzo momentálne nájdete v oddelení pre deti a mládež na pobočke Vlčince.
3. Knihy z edície ZLATÝ FOND slovenskej literatúry
Nebojme sa klasiky, niekedy je trochu ošarpaná, ale stále má čo povedať. Neuveríte, aj nám chýbajú niektoré časti literárnych pokladov a iné zasa čítaním trochu stratili na jase, preto by sme radi posunúť Vám ich v plnej kráse a potrebujeme trochu pomôcť. Ak v domácej knižnici už nebudete čítať to najlepšie z Dobšinského, Jesenského, Kraska, Podjavorinskej, Timravy, Šikulu, Šoltésovej, Vajanského či Záborského, prineste nám ich a my im vyhradíme čestné miesto, aké im patrí. A pozveme Vás na #klasiku_v_novom_triku.
"Deziderata_Zlaty_fond
Ak pre nás máte nejaké iné knihy, dokumenty, ktoré by podľa Vás mohli rozšíriť náš fond, alebo máte nejaké otázky, neváhajte nás kontaktovať. Ďakujeme veľmi pekne.