Počas Týždňa slovenských knižníc 2023 sa v MK Žilina pozrieme aj na to, čo je kritické myslenie. Jeho najdôležitejšou črtou je snaha o pochopenie akejkoľvek informácie v čo najširších súvislostiach. Kriticky mysliaci človek má myseľ vytrénovanú tak, že pri akomkoľvek tvrdení, argumente, štúdii či článku pozerá pod povrch.

Ak chcete zistiť ako ste na tom s Vašou mysľou, či rozoznáte klamlivý argument, manipulatívny graf alebo fotomontáž a či vidíte trollom na prsty, potom Vás pozývame 8. marca 2023 o 17:00 do Mestskej knižnice Žilina – Vlčince, ul. Sv. Cyrila Metoda 1.

"2023-03-08_kviz_kritickeho_myslenia_Markos_9"
Informácie sú dnes zbraňou, ako sa v nich zorientovať sme si vyskúšali s odborníkom.
Každá informácia má svoj zmysel a kontext, o ktorom treba uvažovať.
Príďte sa zabaviť na inšpiratívny kvíz o kritickom myslení s Jánom Markošom – spisovateľom a uznávaným lektorom kritického myslenia, počas ktorého si svoje schopnosti môžete vyskúšať naživo!
Čakajú Vás zamotané a vtipné úlohy, na ktorými by si márne lámala hlavu väčšina používateľov slovenského internetu.
"2023-03-08_kviz_kritickeho_myslenia_Markos_promo"
Viac o autorovi:
Ján Markoš je spisovateľom a lektorom kritického myslenia. Vyštudoval filozofiu a evanjelickú teológiu na Karlovej univerzite v Prahe. Učil na strednej škole, v rokoch 2013 – 2016 viedol Sokratov inštitút, doplnkové vzdelávanie pre nadaných vysokoškolákov. Jeho manuál kritického myslenia Sila rozumu v bláznivej dobe sa v roku 2019 stal na Slovensku bestsellerom. V roku 2020 mu vyšla kniha o etických dilemách s názvom Medzi dobrom a zlom, ktorá dostala v roku 2021 ocenenie Ombudsmanské ďakujem od verejnej ochrankyne práv Márie Patakyovej.
Ján Markoš je tiež šachovým veľmajstrom, trénerom a autorom. Jeho kniha Pod hladinou: 33 kapitol o tajomstvách šachu získala v roku 2018 od Anglickej šachovej federácie prestížne ocenenie Book of the Year Award. V roku 2020 napísal spoločne s najlepším českým šachistom Davidom Navarom knihu Tajná přísada. Knihy Jána Markoša nájdete knihy aj v našom online katalógu.
Podujatie podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.
Podujatie sa koná v rámci Týždňa slovenských knižníc 6.3. – 12. 3. 2023 pod spoločným mottom: KNIŽNICE PRE VŠETKÝCH – Knižnice, záruka kvalitných informácií
Cieľom je vzhľadom na akútny problém dezinformácií a hoaxov v elektronickom prostredí poukázať na to, že v knižnice sú etablovanými odbornými pracoviskami profesionálne pracujúcimi s informáciami a sú miestom na získanie overených, pravdivých a kvalitných informácií.