Workshop pre výchovno-vzdelávacích pracovníkov
Globalizácia, pluralita názorov, sociálne siete, dezinformácie, individualizmus… to všetko a mnohé iné faktory formujú a ovplyvňujú vzdelávanie detí a mládeže v dnešnej dobe. Ako sa mení rola pedagóga či knihovníka a úloha vzdelávacích inštitúcií? Ako hovoriť o témach, ktoré rozdeľujú spoločnosť, aby sme znížili jej polarizáciu a zostali nestranní? Prečo je dôležité vzdelávanie v oblasti informačnej bezpečnosti? Čo vedie ľudskú myseľ k tomu, že uverí rôznym typom dezinformácií? Aké sú etické výzvy, ktorým čelíme v bežnom živote a interpretačné výzvy dnešného „čítania reality“?
Mestská knižnica Žilina pozýva všetkých výchovno-vzdelávacích pracovníkov na workshop, počas ktorého budeme hľadať odpovede na pálčivé aktuálne otázky a problémy, s ktorými sa stretávame v našej práci s mládežou.
"2024-04-22_workshop_pre_inf_pracovnikov_Krissak_1"
Tomáš Kriššák hovoril aj tom, ako mladým „ich rečou“ vysvetľovať, čo sú to #fakenews, konšpiračné weby alebo #dezinformácie. Aby mala komunikácia úspech, treba ju podať zrozumiteľne a nápadito aj cez reels, gifko alebo diagram.
"2024-04-22_workshop_pre_inf_pracovnikov_Krissak_2"
Aby sme si neplietli pojmy a dojmy …
"2024-04-22_workshop_pre_inf_pracovnikov_Krissak_3"
… aj komiks môže byť cesta.

S informáciami sa manipulovalo vždy, len terajšia doba je nápomocná rýchlemu šíreniu aj úpravám informácií v prospech jednej, druhej či tretej strany. Preto je aj podľa Vladimíry Kurincovej Čavojovej z Ústavu experimentálnej psychológie CSaPV SAV potrebné vždy vnímať nielen obsah, ale aj kontext komunikovanej správy a jej možný dosah. Každý z nás sa aj neúmyselne môže stať obeťou mis/dez/malinformácie, a preto by sme nemali len nekriticky preberať a posielať ďalej.

"2024-04-22_workshop_pre_inf_pracovnikov_Cavojova_1"
INFOrmácia + KONTEXT + ÚMYSEL = MIS / DEZ / MAL + INFORMÁCIA

"2024-04-22_workshop_pre_inf_pracovnikov_Mahrik_1
V spoločnosti, ktorá je orientovaná narcisticky, je ťažké pripustiť odlišnosť názorov. Aké činitele vplývajú na osobnostný rozvoj človeka dnešných dní sme rozoberali s Tiborom Máhrikom.

 

Registrácia do 12. 4. 2024  TU
"2024-04-22_workshop_pre_inf_pracovnikov_plagat"
Program workshopu:
"2024-04-22_workshop_pre_inf_pracovnikov_program"