Či viete a či nie, 16. marec je Dňom slovenskej ľudovej rozprávky. A prečo vlastne? V tento deň sa narodil pán spisovateľ, ktorého meno nájdeme na väčšine rozprávkových knižiek – Pavol Dobšinský. My v eMKe Vás pozývame vypočuť si rozprávky tak, ako ich počúval on i všetky deti kedysi – z úst starých mám.

"2022-03-16_den_svk_ludovej_rozpravky_2"

… pre menších 

Nazrieme spolu do truhlice starej mamy. Ukrývajú sa tam všakovaké rozprávky, ale spoznáme ich názvy? Komu patrí drevená lyžička, kto si u starej mamy zabudol meštek s grošmi alebo v ktorej rozprávke nájdeme misku hrachu, šošovice či pohár plný maku? Všelijaké čarovné predmety si ukážeme a názov rozprávky z nich hádať budeme. Stará mať potom rozpovedia nám aj rozprávku krátku, aby sme si ju mohli nakresliť a v knižnici pekne vystaviť. Ukážeme si pri tom aj veľa krásnych knižiek, do ktorých obrázky k rozprávkam namaľovali známi umelci a ktoré možno majú deti aj doma.

… pre väčších

Ako vysvetliť dnešným deťom, že na rozprávky bol kedysi čas iba po zimných večeroch, že nemali stálu formu a každý rozprávač si v príbehu niečo pridal alebo niečo iné pozabudol? Alebo prečo nevieme presne, kde a kedy sa stali? Prečo v nich vystupujú zázračné bytosti a opakujú sa rovnaké čísla? Na všetky otázky nájdeme odpovede jednoducho, rozprávkovo – cez príbeh jedného zo zapisovateľov našich rozprávok – Pavla Dobšinského. Spoznajte s nami jeho život i dielo cez rozprávky. Ale už sa ponáhľajme, stará mať začínajú rozprávať:

#kde_bolo_tam_bolo v maličkej dedinke …

20211123_MKZilina_Vlcince_Dobsinsky_rozpravky_1
Tradovali sa veru takto čarovné príbehy – len z rozprávania starších pre mladších a neboli kedysi zapísané. Ba, aj keď už štúrovci dali sa ich zapísať a neskôr vyšli ako malé zošitky povestí, tieto obrázkov maľovaných ešte nemali. A veruže poslucháči nebudú na priadkach sedieť len tak po daromnici, zamestnáme mi pri rozprávke ich hlávky i rúčky – deti si s nami vyskúšajú, aké je to zapisovať rozprávku, tak ako to robili Pavol Dobšinský a jeho spolužiaci a malí umelci namaľujú k nej aj obrázky. Príďte si do knižnice pozrieť výstavu diel malých ilustrátorov.

20211123_MKZilina_Vlcince_Dobsinsky_rozpravky

Ak by ste sa s Vašimi žiakmi chceli dozvedieť aj to, ako to chodí, kráča, beží v knižnici – vyskúšajte našu informačnú výchovu pre školy.