V sérii podujatí #ked_meno_z_knihy_ozije predstavujeme žiakom a študentom tých, ktorí stoja za knihami, čo si požičiavate z nášho fondu. Sme radi, že naše pozvanie prijala spisovateľka a vydavateľka Barbora Babča Kardošová, ktorá píše príbehy pre mládež aj pre dospelých, ale zároveň aj popularizuje literatúru vďaka audioknihám.

Traja kamoši sú fakticky fantastickí

Barbora Babča Kardošová nielen, že píše fakticky fantastické knihy, ale má aj fakticky fantastické nápady. Napríklad čítať si ušami. Neveríte? Juraj Králik z Troch kamošov vám to potvrdí! Babča prijala pozvanie k nám do knižnice a deťom porozprávala, ako sa z nej stala spisovateľka, kde má bunker i ako to vyzerá pri nahrávaní audioknihy.

Rozprávali sme sa o fakticky zaujímavých knihách, v ktorých sa môžu nájsť aj súčasné deti.
Nepýtali sme sa iba my, ale aj deti.

Štvrtáci využili možnosť stretnúť sa s autorkou obľúbenej knižnej série o troch kamošoch.

2023-11-10_Kardosova_beseda_Traja_kamosi_"
Podpisovanie kníh čitateľom je čerešničkou na torte pre každého spisovateľa.
"2023-11-10_Kardosova_beseda_Traja_kamosi_6"
2 besedy v 1 deň a stále kopec energie a dobrej nálady boli dôkazom, že #literatura_nenudi

Rodinné striebro alebo literárna klasika do ucha 

Nie každý veru rád čítal alebo ešte aj číta knihy z kategórie „povinné čítanie“ či klasika. Barbora Kardošová ale vo vydavateľstve Wisteriabooks oblieka klasiku do nového trika. Knižným novinkám aj knihám, na ktoré nezaslúžene možno roky #medzi_regalmi padá prach, dáva s kolegami novú formu a tvorí knihy do ucha – audioknihy. Veď, kto nemal v detstve rád, keď mu čítali? Prečo teda nedať aj študentom možnosť čítať ušami a ľahšie „prečítať“ Chrobáka, Jesenského, Kukučína alebo Timravu? Zhodli sme sa, že viaceré diela klasikov v čítanke nezarezonujú na prvý krát (na niektoré musí aj čitateľ „dozrieť“), ale toto môže byť cesta ako im dať šancu a zároveň tak vyleštiť rodinné striebro v sekretári.

023-11-10_Kardosova_beseda_Rodinne_striebro_1
Študenti aj pedagógovia dali autorke zaujímavé tipy, čo z čítanky by si chceli prečítať ušami. My sa už teraz tešíme na pokračovanie Rodinného striebra.

Dozvedeli sme aj, ako sa taká audiokniha vlastne tvorí a že ak vyberiete správny hlas k správnemu dielu, aj napísané #medzi_riadkami ožije, nech je to klasika či román zo súčasnosti. Keď ale ide o diela klasikov, treba k nim pristupovať citlivo a aj keď chceme zachovať autorov jazyk, niekedy treba dať čitateľom popri archaizmoch aj ich „preklad“ do dnešného jazyka, aby sme rozumeli o čom čítame pretože inak by sme mohli na klasiku zanevrieť. Ukážky, ako znie Rodinné striebro v podaní známych slovenských hercov, nájdete na stránke vydavateľstva Wisteriabooks. Možno Vás #klasika_v_novom_triku osloví a siahnete aj po jej tlačenej forme z našich regálov. Tešíme sa na ďalšie diela slovenskej literatúry spracované do audiopodoby ale aj na podnetné podujatia s autormi opäť v knižnici.

Projekt podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia a je spolufinancovaný mestom Žilina.