Milí malí a veľkí priatelia 📚,

dnes je deň, kedy by sme Vám chceli pripomenúť dámu, ktorej meno sa zapísalo na mnoho z nich. Narodeniny má ona síce dnes, ale my s najmenšími ich oslavujeme o trochu viac – už celý mesiac. Ako? Hádame odpovede na tie spisovateľské otázky, ktoré tvorí len niekoľko slov, #citame_si_spolu a zamotávame sa do krátkych i dlhších príbehov, aby sme objavili, že #citanie_je_HRAcka a nie iba riadkov a strán naháňačka.
2023-09-12_Gulko_Bombulko_1"
Jej knižky aj po rokoch čítajú prváci, druháci aj tretiaci (hoc vrátiť sa k nim by mali aj vyššie ročníky, pretože #medzi_riadkami krásne vychovávajú a vzdelávajú od piky) a je príkladom, že poznať len názvy nestačí. Veď vybrať si #co_citat prvé je problém:
📙 Guľko Bombuľko 🔴, aj keď je malý, vždy pozdraví a s pomocou priateľov stane sa hrdinom, to je príbeh, čo páči sa nie jednému či dvom, ale poznajú ho dokonca aj ďaleko za morom, kde Guľkovi hovoria Roly Poly Pompon.
📘 Zlatým 🗝️, teda rapotankami, riekankami, piesňami, hádankami odomykáme svet slov pre najmenších v Zlatej bráne a s vyslovovaním písmen R, S, Z, tréningom zázrak sa stane.
📗 Janko, postavou ešte menší ako malilinký 🟢🟢🟢 hrach, činmi nám primomína, že hoci je aj zle, ak človek pohne rozumom, prekoná núdzu aj strach,  získa rozprávkovú silu a s ňou hádam aj odmenu milú.
📙 Ako sa pekne správať k priateľom, aby nám bolo veselo naučia rozprávočky z detskej izby, keď si za jej dverami vypočujeme Čo si 🧸🎲🧩 rozprávali, pobavia a poučia sa aj väčší nie iba malí.
📘 D a J, hoci sú navlas rovnaké, predsa sú iné a to nie je nik navine. Dve bodky vezmú nás do školy aj do rozprávky, kde rôzne problémy potrápia im hlávky, kedy je pol zimy, alebo prečo si vrabec každú chvíľu hľadá dom iný.
📗 Domov aj do sveta vezme nás zas každej rozprávky veta. Zlatá priadka alebo Slncové dievčatko prezradia, to čo kedysi dávno vravievali starší mladším tu i tam.
📘 Čo #stalo_sa_kedysi_a_kdesi v Bratislave, Prešporku alebo pri Dunaji, povesť nám nezatají. Povesti alebo rozprávky s troškou pravdy v sebe, čo niekedy veru nemajú dobrého konca, dajú nám ľahko nazrieť do histórie hrnca. Že voňajú starinou, čo nezaujme mladých? Nie, nie, dáme Vám dobrej rady – pre starších prepísali ich už aj autori mladší do žánrov, čo tomu i tomu sa páči. Prešporské legendy tieto majú aj u nás #medzi_regalmi miesto. Netreba hľadať všade, stačí posadiť sa v YA záhrade.
📙 O tom, že časy školské bývajú ťažké pre žiakov aj rodičov niet škriepky, ale ak ste vnímavé dievča, čo trápi ešte aj zdravotná vada a prezývka M. Tárajka, je hromada problémov o to väčšia.
Zrejme už viete, akým menom hovoríme v knižnici našej rozprávkovej tete. Ale dnes, v deň jej 105. narodenín, si ho s nami možno radi pripomeniete.
My hľadáme všetky jej knihy pod písmenom Ď, keď na to príde, a ďalšia nápoveď už ani hádam nutná nebude, pretože viete, o koho ide.
Asi nie v rade podľa abecedy, ale aj u Vás v knižnici niektorá knižka s jej menom leží, sedí. Ak stále nie ste si istí, vedzte, že s týmto menom spojené sú aj detské Časopisy. Napríklad 🌞, ⭐, Ohník a v našej knižnici nájdete niektoré z nich.
Skúste odhaliť meno dámy, ktorej tvorbu Vám tu opisujeme. Komentár so správnou odpoveďou na FB profile mkzilina  poteší, čítanie z jej kníh bude zas lahôdkou pre uši. Nech sa páči do knižnice, kde krásnych 📚 sú plné police a niektorá z nich môže ísť s Vami domov.
PS: Meno spisovateľky, dnešnej oslávenkyne, môžete nájsť v našom online katalógu 66-krát. 

Poďte s nami a malým 🔴  klbkom osláviť 105. narodeniny pani spisovateľky M. Ď.

V #Klub_u_eMKy, kde #citanie_je_HRAcka, sa hráme s knižkou

O Guľkovi Bombuľkovi

(nájdi knižku v online katalógu)

Zistíme, že aj malé klbko vlny môže byť veľký kamarát. Čo nás čaká:

🔴 čo zamotáme, to rozmotáme,
🟡 spolu s Guľkom sa zoznámime s obyvateľmi dvora
🟢 a zažijeme veľa dobrodružstiev.

Pridajte sa k nám v #Klub_u_eMKy*:

  • 11. septembra 2023 o 9:30 v Dennom centre Solinky
    Borová 8110/43, 010 07 Žilina
  • 13. septembra 2023 o 9:30 na pobočke Vlčince
    Sv. Cyrila a Metoda 1, 010 08 Žilina

Tešíme sa na Vás.

* Vstup na podujatie je zadarmo pre dieťa s platným čitateľským preukazom a spoplatnený sumou 1 € pre dieťa bez platného čitateľského preukazu 

Čítať a spoynať Guľka Bombuľka sa nám podarilo aj vďaka dobrým ľuďom, ktorí nám venovali vlnu do yamotanej vývzy. Ďakujeme 🙂

"Gulko_Bombulko_vyzva"

 

"2023-09-11_klub_u_eMKy_O_Gulkovi_Bombulkovi_promo_2"

Ak s nami chcete čítať hrou, budeme radi, ak nám o tom dáte vedieť. Ďakujeme a tešíme sa na Vás.