Každý robí odpad, ale nie každý vie:

  • ako ho robiť menej a
  • kam ho správne vyhodiť (TRIEDIŤ) alebo
  • ako ho ďalej použiť (RECYKLOVAŤ).

Povieme si, že pokiaľ si po sebe neupraceme my, musia po nás upratovať páni smetiari alebo dokonca príroda a to trvá niekedy veľmi dlho (aj stovky rokov).

My preto s eMKou a škôlkarmi otvárame

SMETIARSKE ROZPRÁVKY

(nájdi knižku Z. Pospíšilovej v online katalógu)

Knižka plná príbehov o odpadoch, z ktorých každý končí smetiarskou radou nám pomáha zistiť, čo kam patrí 1,2,3 (ak už vec nevieme použiť napríklad inak).

Ale nezostávame iba #medzi_riadkami krásnej knižky, pozvali sme na návštevu aj tých najpovolanejších, pánov smetiarov zo spoločnosti T+T, a.s., ktorí sa starajú o odvoz odpadu zo Žiliny a okolia každý deň. Ukázali sme im, že aj malí škôlkari zo ZŠ s MŠ Gorazda na Vlčincoch už vedia, čo kam patrí. A čím sme si neboli istí, opýtali sme sa.

"2023-10-11_smetiarske_rozpravky_1"
Kde sa naučíme správne separovať? No predsa pri kontajneroch – škola hrou nie je výmysel a keď sa môžeme opýtať odborníka, využime to!
"2023-10-11_smetiarske_rozpravky_3"
Plastovú tašku by príroda upratovala 25 rokov, my ale vieme, kam patrí, ak už neposlúži na nákupe.
"2023-10-11_smetiarske_rozpravky_4"
Zo žltého kontajnera spolu s ostatnými plastami poputuje na recykláciu a znovu z nej niečo bude.
"2023-10-11_smetiarske_rozpravky_5"
Autá s rybárikom po meste stretávame každý deň. Starajú sa o poriadok v meste a preto by sme aj my mali byť pozorní a parkovať, ako sa patrí. Pretože odpadu, ktorý tieto autá každý deň vyvezú, je obrovské množstvo.

Vedeli ste napríklad, že každý Žilinčan má svojho slona – ale z odpadu! Áno, ročne na počet obyvateľov vytvoríme toľko odpadu, koľko váži slon! A aj vďaka tomu, že sa s deťmi naučíme, ako správne triediť, čo už nepotrebujeme alebo si z z týchto vecí ešte niečo vyrobíme, bude toho odpadu menej a zo slona sa stane malé sloníča. S deťmi sme si ukázali niekoľko jednoduchých spôsobov ako z obyčajných vecí určených na vyhodenie vytvoriť niečo nové, krásne a použiteľné. V Mestskej knižnici Žilina nájdete inšpirácie aj v knihách o ochrane životného prostredia alebo o tvorení s deťmi, napríklad z rolky z toaletného papiera môže byť kvetináč na bylinky ale aj eko-stojan na ceruzky alebo zvieratko do prstového divadla. Na čo ešte poslúži PET fľaša, ktorú netreba vrátiť do výkupu alebo čo môžeme vyrobiť zo starého trička? Nech sa páči, príďte to zistiť #medzi_regalmi náučnej literatúry pre deti a mládež ale aj pre dospelých.

"2023-10-02_Smetiarske_rozpravky_6"

Keď to už nejde inak a vec naozaj vyhodíme, rozmýšľali ste, čo sa stane s odpadom, ktorý smetiarske auto vyvezie zo sídliska? Žilina je jedno z miest Slovenska, ktoré s odpadom narábajú veľmi zodpovedne a v areáli spoločnosti T+T, a.s. nájdeme moderné triediace linky na separáciu a zhodnocovanie odpadu, aby čo najmenej z neho išlo na skládku alebo do spaľovne. Ale stále je tu priestor na zlepšenie, čo keby sme svojou troškou pri kontajneroch prispeli aj my.

Ďakujeme za spoluprácu spoločnosti T+T, a.s. a tešíme sa na ďalšiu. Podujatie o triedení odpadu v eMKe pre škôlkarov pripravujeme aj vďaka finančnej podpore Nadácie Milana Dubca

Ak by ste chceli v eMKe triediť odpad aj s Vašou triedou, prosíme, dajte nám o tom vedieť.

Príbehy od kontajnerov nás naučia kam, čo patrí, ale aby bolo odpadu menej, vyskúšame si, čo sa z toho, čo by sme chceli vyhodiť, dá ešte vyrobiť.

"2023-10-02_Smetiarske_rozpravky_1"
Triedime 1,2,3
"2023-10-02_Smetiarske_rozpravky_2"
Veď je to jednoduché – pri triedení odpadov nám pomáhajú farby.
"2023-10-02_Smetiarske_rozpravky_4"
Zapojíme fantáziu aj rúčky a možno nám niečo vyrastie…
"2023-10-02_Smetiarske_rozpravky_5"
ROZMÝŠĽAME a RECYKLUJEME – nie všetko musí vždy hneď skončiť v kontajneri, pretože hračku si môžeme jednoducho vyrobiť aj doma.
"2023-10-02_Smetiarske_rozpravky_6"
Skúsite si vyrobiť vlastnú tašku, s ktorou budete chodiť na nákup alebo sa do nej zmestí úbor na telesnú. Pridáte sa k nám?

"2023-10-02_Smetiarske_rozpravky!