Aj v „eMKe“, knižnici, kde #citanie_je_HRAcka,  pretože #literatura_nenudi, sme spolu s našimi čitateľmi oslávili mesiac knihy viacerými zaujímavými podujatiami.

Tohtoročný Týždeň slovenských knižníc (od 6. do 12. marca) sa niesol pod spoločným mottom KNIŽNICE PRE VŠETKÝCH – Knižnice, záruka kvalitných informácií. Počas tohto týždňa sa žiaci Základnej školy Námestie mladosti 1, Žilina – Hájik a Základnej školy Jarná 20, Žilina stretli so spisovateľkou Miriam Petráňovou. V rámci podujatia #ked_meno_z_knihy_ozije predstavila žiakom svoju knihu Listy mame, ktorá je určená nielen pre detského, ale aj dospelého čitateľa. Spolu s autorkou žiaci #medzi_riadkami príbehu pomyselne leteli do vesmíru či prešli oba zemské póly. Získali aj nové poznatky zo zvieracej ríše a, predovšetkým, sa naučili, aké dôležité je starať sa o prírodu a životné prostredie. V stredu 8. marca sme v „eMKe“ #medzi_regalmi privítali spisovateľa a lektora Jána Markoša. Tí, čo sa zúčastnili na inšpiratívnom Kvíze kritického myslenia zistili, či rozoznávajú klamlivý argument, manipulatívny graf alebo fotomontáž, resp. či vidia trollom na prsty.

Naši najmenší čitatelia v #Klub_u_eMKy, i deti z materských škôl objavovali krásu ľudovej rozprávky. Nazreli pod pokrievku Divotvorného hrnčíčka, s ktorým sa učili čarovné slovíčka a vymotali sa z popletených príbehov. Žiakov 3. a 4. ročníkov základných škôl sme pozvali na prechádzku #medzi_riadkami slávnych príbehov z rôznych kútov sveta. Zistili, prečo kniha leží na polici a nekotúľa sa po ulici a že písať kedysi nebolo veru „med lízať“. Veď skúste napísať svoje meno v čínštine, či vyryť ho klinom do tabuľky! Starší žiaci základných škôl na podujatí #Zilina_je_(divoc)ina získali zaujímavé informácie o našom meste, ako vzniklo a kedy sa najviac rozvíjalo. #co_sa_stalo_kedysi_a_kdesi v Žiline im rozpovedali povesti. Harry Potter kvízLiterárna stratégia nám potvrdili, že v knižnici sa dá aj zabaviť.

Na Čítanie s eMKou sme vždy v utorok vybrali knižku z inej police, veď v knižnici ich máme tisíce. Počas dielne Tvorivá eMKa (12+), si všetci naši kreatívci, pod vedením skúsenej dizajnérky, ktorá sa stará aj o výzdobu priestorov „eMKy“, vyrobili krásnu veľkonočnú dekoráciu. V Kniha o piatej (15+), pravidelnom knižnom klube, sa knižní nadšenci v téme Keby som… podelili o svoje tipy #co_citat. Popoludnie posledného marcového dňa patrilo stolovým hrám na Človeče zabav sa!

No u nás v „eMKe“ je nielen mesiac marec mesiacom knihy, pre nás je to každý mesiac v roku, veď mi #knizky_lubim-e a radi Vás kedykoľvek u nás privítame!